Vi lever i vår egen boble

Forestill deg en verden hvor alt du ser av nyheter er definert av hvor mye du tjener, hvor du bor og hvilke venner du har. Tenk deg en verden hvor du aldri oppdager nye ideer, og hvor du ikke kan ha noen hemmeligheter. 

Det er slik vi lever i 2020 

Facebook og Google gir deg kun den infoen de tror du vil se. Annonsører følger hvert eneste klikk du gjør på internett. Internett har blitt kommersielt kontrollert og denne filter boblen viser hvordan nettet begynner å kontrollere livene våre.Begrepet filterboble referer til resultatene fra algoritmene som bestemmer det vi ser på nettet. 

I følge Eli pariser skaper disse algoritmene “a unique universe of information for each of us … which fundamentally alters the way we encounter ideas and information.”

Mange nettsider tilbyr innholds valg som er personlig og basert på vår nettleserhistorikk, alder, kjønn, beliggenhet og andre data. Resultatene vi får opp er en flom av artikler og innlegg som støtter våre nåværende meninger og perspektiver for å sikre at vi liker det vi ser. 

Filter bobler lager noe som kalles ekkokammer, vi begynner å anta at alle tenker som oss og vi glemmer helt at andre perspektiver også eksisterer. 

Eli Pariser 

Eli pariser var den første som identifiserte filter boble. I Boken hans Filter Bubbles forteller han hvordan søkemotoren til google viser forskjellige resultater avhengig av brukerens historie. 

Et eksempel er fra to forskjellige mennesker som søkte opp British Petroleum. En bruker så nyheter relatert til investering i bedriften og den andre fikk informasjon om et nylig oljesøl. 

Påvirker filter bobblene politiken? 

Mange har diskuterte virkningen av filterbobler på det nylige valget i USA og Brexit. Mange ble sjokkert over utfallet, og folk flest forventet det omvendte resultatet. 

Når det gjelder Brexit, var en stor prosentandel av de som stemte for å forlate EU, eldre mennesker som er mindre aktive på nett, noe som betyr at deres synspunkt blir mindre synlig. De som stemte for å bli i EU, var yngre og mer aktive på nettet, noe som betyr at de var i et ekkokammer med mennesker som hadde like holdninger. 

Demokratiet krever at alle blir likt informert, men likevel så forvrenger filterbobler båre ideer om verden. 

Noen kritikere har kommet med teorier om at den avvisningen trump velgere fikk, førte til at de holdt sine meninger for seg selv og innenfor mindre samfunn for å unngå konfrontasjon. De som stemte for Clinton spredte meningene sine innenfor filtrerte samfunn. Alle trodde de var enige med hverandre, men det var motsatt og dette fikk de ikke vite før det var for sent.

kilder:

Bilder:

https://www.theverge.com/interface/2019/11/12/20959479/eli-pariser-civic-signals-filter-bubble-q-a

https://unsplash.com/s/photos/brexit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *